Ronjenje u pećini Molnar Janoš, Budimpešta.

Ronjenje u pećini Molnar Janoš, Budimpešta.

Ronjenje u pećinama je aktivnost rezervisana samo za mali broj ronilaca koji se odvaže da krenu tim putem. Pored adekvatne obuke ronilac mora imati i odgovarajuću opremu. Za sve one koji to mogu i žele postoje i druge stvari na koje moraju obratiti pažnju. Lekarski pregled, fizička priprema i adekvatan trening su takođe neophodni. I naravno na kraju ronilac mora i psihički biti spreman da se upusti u koštac sa takvim zahtevima kao što su mrak, hladnoća, klaustrofobija, slaba vidljivost, dezorijentacija i saznanje da postoji samo jedan izlaz napolje. Znači, ne smemo izgubiti putokaz za van.

Molnar Janoš pećina se nalazi u Budimpešti i specifična je po tome što je izvor termalne vode. To je vrlo retko u ovom našem delu sveta gde su podvodne pećine obično hladne. Samim tim ronjenje u "Molnaru" predstavlja doživljaj za sebe. Pored tople vode, tu je i fenomenalna vidljivost što opet ne karakteriše "domaće" pećine. Pravi lavirint prolaza, lepota podvodnog ambijenta ali i opasnost od brzog smanjivanja vidljivosti donosi ogromnu dozu adrenalina.

Obuka za pećinsko ronjenje, kao najekstremniji vid ronjenja sa autonomnom opremom, iziskuje završetak kurseva rekreativnog i tehničkog ronjenja. Nije moguće pohađati kurs ronjenja u pećini sa opremom za rekreativno ronjenje i strogo je zabranjeno da se ronilac sa neadekvatnim znanjem i opremom upusti u istraživanje tog tipa. No, i ova aktivnost može biti savršeno bezbedna ukoliko pratite propise i pravila i naravno vežbate i ronite redovno.

Kurseve pećinskog ronjenja, kurseve za dekompresiju, ubrzanu dekompresiju i ronjenje na Trimix mešavinu možete pohađati u školi ronjenja Alfa Diving Team.

Više informacija na mail info@alfadivingteam.com

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.