Ronjenje u Beloj Crkvi

Ronjenje u Beloj Crkvi (oktobar 2011)

U južnom Banatu, u neposrednoj blizini Bele Crkve, nalaze se Belocrkvanska jezera, od kojih je čak sedam pogodno za ronjenje. Najpoznatija su: Glavno, Vračevgajsko, Šaransko i Šljunkara. Jezera su nastala kopanjem šljunka sa dna nekadašnjeg Panonskog mora. Šljunkovita podloga i pešćane obale daju jezerima prozirnu zelenu boju. Jedino od ovih jezera, Vračevgajsko, ima svoje izvore pa je zato voda u njemu nešto hladnija, ali je ujedno i čistija nego u ostalim jezerima.

Predivan sunčani jesenji dan, jedan od poslednjih u ovoj godini iskoristili smo da odemo do Bele Crkve i da na nekom od njenih jezera uradimo nekoliko zarona. Po prvi put su sa nama na izlet krenuli i naši mladi JOWD ronioci. Odlučili smo da zarone uradimo na Vračevgajskom jezeru kako zbog njegove lepote, tako i zbog njegove pristupačnosti.

Dan je bio kao stvoren za prvi zaron na otvorenoj vodi naših mladih JOWD ronioca. Divan sunčan dan bez vetra, a voda u jezeru još uvek topla. Nivo vode u jezeru je bio na nešto nižem nivou od očekivanog, pa je samim tim i jezero bilo nešto pliće.

Naši JOWD ronioci, koji su pre ovoga imali obuku samo u bazenu, sada su mogli da istražuju lepote Vračevgajskog jezera, a ujedno i da vežbaju i usavršavaju svoje do sada stečeno znanje.

Pauzu između zarona smo iskoristili da vežbamo rad sa kompasom. OWD ronioci su danas prošli kroz mini obuku "osnove rada sa kompasom". Naučili su kako se koristi kopas, kako se drži kurs i kako da se vrate po recipročnom kursu. Dok smo našim budućim AOWD radili malo zahtevnije vežbe sa kompasom. Naučili smo ih kako da isključivo pomoću kompasa u nultoj vidljivosti "prave" putanju u obliku kvadrata, pravougaonika ili jednakostraničnog trougla. Simulaciju nulte vidljivosti smo postigli prebacujući majcu ili jaknu preko glave tako da nam se vidno polje sužavalo samo na kompas.

Za drugi zaron su svi imali dodeljene određene zadatke sa ciljom uvežbavanja korišćenja kompasa pod vodom. JOWD-ovci su sa instruktorom uz pomoć kompasa prešli na drugu stranu jezera, a zatim su se istim putem vratili nazad. Naravno, bilo je dozvoljeno razgledanje biljnog i životinjskog sveta Vračevgajskog jezera, pod uslovom da se ne skrene sa kursa.

Napredniji OWD-ovci i budući AOWD-ovci su imali teži zadatak orijentacije sa kompasom. Oni su samostalno, u parovima trebali da pređu do određene reperne tačke na drugoj strani jezera i da se vrate na svoje polazište, a zatim i da urade "kvadrat". Svi su uspešno obavili zadatak, niko se nije izgubio.

Za razliku od njih oni najstariji i najiskusniji su imali slobodan zaron, koji su mogli da provedu po svoj želji sa jednim zadatkom, da slikaju podvodni svet Vračevgajskog jezera, tako da smo zahvaljujući njima dobili sve ove prelepe slike, koje same po sebi govori više od reči.

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.