Ada Ciganlija - stanje na poligonu

Ada Ciganlija - stanje na poligonu (februar 2013)

Na današnjem ronjenju smo imali cilj da proverimo u kakvom su stanju ranije razvučeni konopci koji nam služe za lakše snalaženje pod vodom, kao i da proverimo da li su svi naši ranije poznati orijentiri i dalje na svom mestu.

Vidljivost je bila odlična kao i što smo očekivali da će biti u ovo doba godine. Početak poligona, panj oborenog drveta, i sada je bio lak za pronalaženje. Po kanapu se vidi da više od mesec dana nismo ronili. Potrebno ga je u sledećem periodu dobro očistiti.

Nailazak na račvu uvek je zanimljiv. Kanapi na račvi su ranije bili obeleženi da pokazuju gde koji put vodi, ali su vremenom naše strelice bile zanimljivije ljudima koji ne rone sa nama da ih ponesu za uspomenu, tako da smo nakon više obeležavanja odlučili da to više ne radimo. S obzirom na to da mi znamo gde koja linija vodi, nismo imali problema sa snalaženjem.

Roneći, naišli smo na Patuljka. Patuljak se u jezeru Ada Ciganlija pojavio na jednom od naših AOWD kurseva i od tada je postao jedan od naših orijentira pod vodom. Strpljivo nas čeka kada ćemo se pojaviti i čuva svoj deo teritorije.

Nastavili smo sa ronjenjem i naišli na Jarbol, svima iz našeg kluba poznata lokacija za vežbanje plovnosti. Zastavica je i dalje dobro učvršćena i potrebno ju je samo očistiti.

U nastavku obilaska poligova stigli smo i do našeg orijentira zvanog Žaba. Za vreme trajanja AOWD kursa Žaba se pojavila na našem poligonu i od tada je stalni stanovnik jezera Ada Cignalija.

Nakon obilaska poligona i sagledavanja u kakvom se stanju nalazi razvučeni konopac stigli smo i do kraja, odnosno našeg početka poligona. Današnji zadatak smo uspešno uradili. Situacija je mnogo bolja nego što smo se nadali i neće biti potrebno mnogo truda da se sve vrati u prvobitno, ostavljeno stanje.

Današnje ronjenje je završeno, ali se nadamo da smo ovim ronjenjem ponovo otvorili sezonu ronjenja na Adi Ciganliji i da ćemo od sada roniti svake nedelje.

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.