Jezero Duboki potok - Barajevo

Jezero Duboki potok - Barajevo, mart 2012.

Barajevo se nalazi na 27 kilometara južno od Beograda. Smatra se da je Barajevo dobilo ime usled prisustva mnogobrojnih izvora na njegovoj teritoriji. Po predanju, u davna vremena je rečeno: “Bara je ovo”. Tako je nastalo i do danas ostalo ime ove beogradske opštine. Barajevo odlikuje brežuljkast teren duž dolina većeg broja malih reka i potoka koje većinom teku pravcem od severoistoka ka jugozapadu i ulivaju se u Kolubaru. Najveće reke su Marica i Beljanica sa pritokama Barajevskom i Suvom rekom.

Jezero Duboki potok nalazi se na oko 2 km od centra Barajeva. Prostire se na površini od nekih 7,2 ha. Vremenom je postalo omiljeno odredište brojnim ljubiteljima prirode i ribolovcima. A da li će postati omiljeno odredište i nama, ronilacima, odlučili smo da proverimo. Takođe nas je zanimalo i kolika je dubina jezera, a naročito kakva je vidljivost u jezeru. Po pričama lokalnog stanovništva, jezero je duboko 17 metara u pojedinim delovima.

Po dolasku do brane, počeli smo da sumnjamo u te priče o dubini jezera. Naša pretpostavka je bila da tu nema veće dubine od 6 metara. Zato smo se ubrzano spremili i krenuli u zaron.

Prva vest nije baš bila ohrabrujuća. Dubina, jedva 6 metara, kao što smo i pretpostavljali. Ali, to nas i nije toliko razočaralo, koliko saznanje da je vidljivost u jezeru manja od jednog metra. Ali, kako uvek u nekoj lošoj stvari ima i nešto dobro, ispostavilo se da je ono idealno za ronjenje u smanjenoj vidljivosti i za kurseve AOWD. Takođe, kad god se zaželimo promene možemo naše redovne nedeljne zarone da promenimo za zarone na ovom jezeru koje je zbog svoje blizine Beogradu od svega 27km, idealan poligon.

Nakon zarona, razočarani što nismo pronašli 17 metara dubine, svratili smo u restoran "Groš", kod Proke. Tamo smo u razgovoru sa predsednikom kajakaškog kluba "Barajevo" saznali da je predviđeno da se jezero svake tri godine čisti od mulja, a kako to nije rađeno poslednjih 20 godina, jezero ima tako lošu vidljivost. Postojale su razne inicijative da se jezero očisti, ali još uvek nije pronađen način finansiranja te akcije. I, do tada, jezero ostaje i dalje mutno. A što se tiče dubine, opet smo dobili uveravanje da jezero ima 17 metara. Ali, sada smo dobili i precizan podatak gde se nalazi ta dubina. Sledeći put ćemo proveriti da li je to tačno.

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.