Jezero Perućac (Drina, Serbia)

()

Jezero Perućac je veštačko jezero nastalo podizanjem brane na reci Drini za potrebe Hidro Elektrane Bajina Bašta. Zauzima površinu od 12,4 km2 a zapremina mu je 340 000 000 000 litara. Dužina jezera je 54km, od kojih je prvih 23km na granici Srbije i Bosne i Hercegovine, dok kasnije pripada samo Bosni. Proteže se skroz do Višegrada. Najveća širina jezera je 1000m kod brane dok je najmanja 150m u kanjonu reke Drine. Najveća dubina je 70m a nalayi se na nadmorskoj visini od 290m. Do 6,5 km od brane jezero je široko i prostrano, sa Srpske strane već na trećem kilometru prestaju naselja, dok sa strane Bosne i Hervegovine kuće se protežu do pred kanjon. Nakon 6,5km kreće kanjon reke Drine koji obavija celu planinu Taru. Podsetimo, da je taj deo Tare okarakterisan kao crna zona, odnosno zona u kojoj ne sme da se kreće čovek.

Nakon 6,5km kanjon postaje izuzetno uzak i strm. U podvodnom delu već tu se mogu naći prvi zidovi, koji idu skoro do dna. 50, 60 i više metara. Na početku nailazimo na mešovite terene, potopljene šume i zidove, dok što dublje zalazimo u kanjon šume i drveća pod vodom nestaje i pojavljuju se nepregledni zidovi prekriveni sitnim školjkama. Temperatura vode je na dubini izmedju 12 i 14C. Vidljivost u prvih 5-7m je izuzetno slaba da bi se nakon toga drastično poboljšala u zavisnosti od doba godine na 5-10m. Lampa je obavezan deo ronilačke opreme za sve zarone preko 20m. Pod vodom možemo naići na razne vrste rečne ribe , od koji su nam najzanimljiviji spavajući somovi na drveću. Ukoliko se naidje na šumu pod vodom potreban je dodatan oprez kako se ne bi upetljali ili zaglavili u neko razgranato stablo. Iz tog razloga izbegavajte i ispaljivanje bove u blizini zida ili padine.

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.