Chrisoula K. (Red Sea, Egypt)

()

Chrisoula K. je porinuta 1954. pod imenom Dora Oldendorff u Lübeck Travemünde/Nemačka. Brod je dobio ime po ćerki brodovlasnika. Ovaj teretnjak je imao dužinu od 101 metar i širinu od 15 metara. Chrisoula K. je plovio od Italije do Saudijske luke Jeddah. Nakon nekoliko promena vlašnistva konačno je dospeo do kompanije Clarion navy i dobio ime Chrisoula K. Pod ovim imenom je isplovio na svoje poslednje putovanje 30. August 1981, u zonu grebena Abu Nuhas u Crvenom moru, sa teretom jeftinih italijanskih ploča za popločavanje. Zbog navigacijske greške kapetana brod je udario u hrid i potonuo u noći 30. avgusta.

Olupina danas leži u položaju pogodnom za ronjenje, na dubini od 5-25 metara. Olupina je u nagnutom položaju i najveća oštećenja su u središnjem delu koji se i nasukao na greben.

Apsolutni biser ove olupine je brodsko skladište u kome i danas možete da vidite kompletan tovar. Takođe favorit za fotografe i posetioce je i brodski propeler prečnika 4 metra. Interesantan motiv je i wc šolja koja leži u pesku pored olupine.

Zahvaljujući maloj dubini i umerenim strujama potpuno je bezbedno obići unutrašnjost olupine gde ćete videti električne šporete, kupatila u kabinama, mašinsku sobu i ostalo.

Unutrašnjost broda je u delovima veoma uzak a pod je prekriven sedimentom tako da, ukoliko se neko ne oseća bezbedno ne treba da se upušta u istraživanje unutrašnjosti olupine.

Ovo je pored Kimon M, Carnatic, Giannis D, jedna od 7 olupina Abu Nuhasa koje vredi posetiti. Četiri od njih su poređane jedna pored druge oko grebena, od preostale tri ostali su samo fragmenti. Zato Abu Nuhas često nazivaju grobljem olupina. Nezaboravno iskustvo.

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.