TA-36 ex Stella Polare (Istra, Croatia)

TA-36 ex Stella Polare (Istra, Croatia)

Torpedni čamac Stella Polare, napravljen je za potrebe italijanske ratne mornarice tokom Drugog svetskog rata. Njegova veoma kratka, ali vrlo zanimljiva istorija počinje dana 11.07.1943. godine kada je porinut u Riječkom brodogradilištu. Prvobitna namena mu je bila pratnja konvoja i borba protiv podmornica. Manje od dva meseca kasnije 08.09.1943. vlada Italije potpisuje kapitulaciju, a sva italijanska plovila zaplenjuje nemačka komanda. Nakon preimenovanja broda u TA-36 dobija zadatak deminiranja italijanskih minskih polja i postavljanja novih nemačkih. U noći 29. februara imao je bliski susret sa francuskim razaračima Terrible i Malin. U okršaju su potopljeni transportni brod i podmornica u konvoju nemačkih trupa. Takođe je bio i podrška u nekoliko misija nemačke vojske u pratnji razarača po imenu Kiebitz, koji je posle rata preimenovan u Galeb i postao predsednička jahta tadašnjeg predsednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita.

Brod je naoružan sa dva topa od 100mm, 4 topa od 32mm, 10 topova od 22mm i 6 torpeda 450mm i sistemom vitla za postavljanje i pomeranje mina. Dugačak je 83.5m, širok 8.62m i opremljen motorom marke Parson 22000 HP.

Dana 18.03.1944. godine, nakon samo 8 meseci plovidbe, na zadatku izviđanja, nemački zapovednik kapetan Von Kleist izdaje naredbu da se prođe kroz minsko polje. Brod nailazi na italijansku minu koja bukvalno prepolovljava brod na dva dela blizu komandnog mosta.

Brzo prodiranje vode unutra uslovljava njegovo potapanje za samo 2 minute i povlači za sobom u smrt 46 mornara. Prikrivajući svoju grešku, plovidbu nedozvoljenom rutom, nemački zapovednik namerno ucrtava pogrešne koordinate potonuća broda. Iz tog razloga brod dugo nije mogao biti lociran. Brod je proglašen spomenikom Drugog svetskog rata, tako da za ronjenje na njemu morate imati posebnu dozvolu. 2001. godine na brodu je pukao rezervoar i nafta je procurela u more, praveći veliku mrlju na površini.

Brod je potonuo duboko u more, na dubinu od 67 metara. Prepolovljen je na dva dela, tako da pramac leži 150m od većeg dela broda, koji je izuzetno očuvan. Još uvek se mogu videti dvocevni topovi kao i trocevni lanseri torpeda koji u sebi nose i municiju (torpeda).

Najviši deo broda stoji na 45m dubine. Ronjenje na brodu nije predviđeno za rekreativne ronioce, dok je potrebno vreme za pristojan obilazak broda 20 minuta, pa je zbog toga preporučljivo roniti na trimix mešavinu. Vidljivost na samom brodu može se oceniti kao prosečna. Izuzetno je zanimljiv, sa mnoštvom očuvanih topova obraslih morskim biljem.

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.