El Mina (Hurgada, Egypt)

El Mina (Hurghada, Egypt)

El Mina je Egipatski Minolovac Tip- T43 izgrađen u Sovjetskom Savezu kao jedan od 178 izgrađenih za Sovjetski savez i njihove saveznike 50-ih i 60-ih godina. Težine od 570 tona i dužine oko 60 metara nosio je naoružanje od: 2x 37mm protivavionskih topova (2x dvocevne), 2x25mm protivavionskih topova (2x dvocevne), 2x12.7mm i 2 minobacača punjenja do 32 mine. Bio je stacioniran u zalivu Hurgada sve do udara projektila od strane Izraelskog aviona lovca kada je potonuo 1969 ili 1970, mada postoji izveštaj iz 1995. Egipatskog brodskog kapetana koji je u to vreme bio u vojnoj službi da je brod potopljen 6. Juna 1967, dan nakon što je Izraelsko vojno vazduhoplovstvo izvršilo napade u Egiptu, Siriji, Jordanu i Iraku 5. Juna za vreme 6-odnevnog Arapsko-Izraelskog rata koji je trajao do 10. juna kada su prihvaćen zahtevi Saveta Bezbednosti UN o obustavi vatre.

Projektili su na brodu napravili dve velike rupe i brod je velikom brzinom potonuo bez izveštaja o žrtvama.

El Mina sada leži na dubini od 22 do 30 metara i kao relativno mala olupina može da se obiđe u toku jednog zarona. Iako je moguće zaći u unutrašnjost broda, nije preporučljivo zbog slabe vidljivosti i uskih prolaza sa oštrim metalnim ivicama, tako da je i zbog dubine, jakih struja, nataloženog mulja i smanjene vidljivosti zaron primeren za više ronilačke kategorije. Leži na kamenitom dnu i nije mnogo obrasla koralima, od riba može da se vide male barakude, velike murine clown fish, lion fish. Na pramcu se može videti sidreni lanac koji se proteže po morskom dnu, što dokazuje ne samo da je brod bio usidren u luci nego da nisu ni bili spremni za napad Izraelskog lovca.

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.