Peltastis (Krk, Croatia)

Peltastis (Krk, Croatia)

Peltastis je grčki teretni brod koji je potponuo nadomak mesta Šilo na ostrvu Krk. Kod lokalnog stanovništava je poznat i pod imenom Grk. Porinut je 06. 03.1952. godine.

Brod prati veoma interesantna priča. U noći između 7. i 8. januara 1968. godine bilo je veliko nevreme. Teretni brod Peltastis od oko 1500 BRT, ukrcavao je drvo u luci Jurjevo kod Senja. Zbog najavljenog nevremena i bure koja na tom području može dostići brzinu od preko 150 km/h, napustio je u popodnevnim satima 7. januara luku Jurjevo i krenuo prema Rijeci u potrazi za sigurnijim sidrištem. Već se počeo spuštati mrak i počela je snežna vejavica kada se brod sa dva sidra usidrio na sidrištu Pazduhovo, 200 do 300 metara ispred Dramlja. Vetar se pojačao, sidra su zaorala morsko dno. Ni puna snaga brodskih motora nije mogla da se suprotstaviti jakom vetru i ogromnim talasima. Peltastis se krmom približavao stenovitoj obali između Krka i uvale Soline. Veruje se da je već prvi udarac krmom u hridi bio koban. Prodor mora u utrobu broda je bilo nemoguće zaustaviti. Brodski sat stao je na 3 sata i 50 minuta.

Od 12 članova posade spasila su se četvorica, dok su u narednih nekoliko dana pronađena tela sedmorice mornara. Posljednji član posade, kapetan Teodoros Beleisis proglašen je nestalim. Ronioci koji su u to vrijeme ronili na olupinu tvrde da su videli čovjeka kako je nagnut uz navigacijski stol u uspravnom položaju. Iako u početku niko nije vjerovao u te priče, to je podvodnim snimkom iz meseca juna potvrdio austrijski turista Franz Mitznneg. Potvrđeno je da je taj čovek kapetan Teodoros Beleisis. Pretpostavlja se da je, ne želeći da napusti brod koji tone, naredio posadi da ga zaveže za komandni most.

Brod je još uvek u jednom komadu i leži na dnu u uspravnom položaju. Vrh jarbola se nalazi na samo 6m ispod površine mora. Brod je dugačak 60m i leži na maksimalnoj dubini od 32m. Iskusniji ronioci mogu prolaziti kroz komandni most i teretni prostor. Gornja paluba se nalazi na dubini od 18m, a spuštajući se ka krmenoj palubi dolazimo do dubine od 25m. Sama krma leži u pesku na dubini od 32m. Pramčana sidra sasvim su blizu obale prema kojoj je okrenut pramac, a jedno od njih je izvađeno i nalazi se u samom mestu Šilo. U samoj olupini i oko nje nailazimo na velika jata riba, a jedan broj škarpina i murina je našao svoj dom u ovoj olupini.

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.