Giannis D (Red Sea, Egypt)

()

Giannis D je sagrađen za japansku kompaniju Kuryshima i prvi put je isplovio 1969. pod imenom Shoyo Maru. Sa svojih 87 metara dužine i ukupne nosivosti 2.992 BRT ovaj teretnjak je bio opremljen dizel motorom od 6 cilindara koji je omogućavao brzinu plovidbe od 12 čvorova. Shoyo Maru je prodat 1975. i preimenovan u Markos 1980, a potom je ponovo prodat Grčkoj kompaniji Dumarc koja ga je prekrstila u njegovo poslednje ime, Giannis D.

U aprilu 1983, Giannis D, natovaren drvetom, isplovljava iz Rijeke (Hrvatska) ka Jeddah (Saudijska Arabija) a zatim ka Al Hudaydah (Jemen). Nakon prelaska Suez kanala krenuo je ka jugu ali po službenim beleškama bio je preusmeren na severozapad prema Abu Nuhas gde je i potonuo.

U 4:00 ujutro 19. aprila 1983 kapetan je izdao hitan zahtev za spašavanje posade. S obzirom na ogromna oštećenja trupa broda i rascepa dužine od 12 metara, kapetan je naredio hitno spašavanje kompletne posade. Manje od 15 minuta posle incidenta Giannis D je potonuo na dno ukrivo na 10 do 28 metara. Godinu dana kasnije, brod se prepolovio na dnu Crvenog Mora.

Danas je moguće zaći pod krmu, most, kabine, i zasigurno je jedna od najuzbudljivijih olupina ne samo u Hurgadi nego i u celom Crvenom Moru. Mnogo živog sveta se nastanilo na ovoj olupini gde možete videti stotine i stotine raznih vrsta riba i ostalog život sveta što čini ovaj doživljaj fascinantnim. Povremeno lokaciju obilaze i jata delfina.

Krma je odvojena od ostatka broda tako da je omogućen ulaz u mašinski deo i skladište. Svetlost igra ključnu ulogu u doživljaju ove olupine, stvarajući efekte, što je posebno interesantno podvodnim fotografima. Središnja sekcija broda je propala kada se brod prepolovio tako da je pristupačan i skladišni prostor u kome se prevozilo drvo mahagonija.

Pramac je najlepši deo broda jer je potpuno očuvan. Ovo daje izuzetnu priliku fotografima u hvatanju ugla za savršene fotografije i zato ova olupina nosi titulu najfotogeničnije olupine Crvenog Mora.

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.