Ronilačke lampe

Ronilačke lampe

U svim sferama ronjenja kada nam je potreban dodatni izvor svetlosti koriste se lampe. U rekreativnom ronjenju obično se koriste ručne lampe ne tako velikog kapaciteta i jačine svetlosti. Za razliku od rekreativnog, u svim asocijacama koje se bave tehničkim ronjenjem koriste se kanister lampe raznih namena. One zavisno od škole ronjenja i od trenutnog zahteva lokacije mogu da se montiraju na razne načine: na glavi, na ruci i na ramenu.

Primarna lampa

U DIR konfiguraciji takozvana kanister lampa je neizostavni deo ronilačke opreme. Ne zato što uvek ronimo noću, u uslovima smanjene vidljivosti ili natkrivenim i zatvorenim lokacijama, nego iz razloga što prvenstveno služi za komunikaciju članova tima.

Kanister u kome je smeštena baterija nalazi se sa desne strane struka na opasaču od harness-a. Različite je veličine u zavisnosti da li nosimo slabije ili jače sijalice, što naravno sa sobom nosi i promenljivu veličinu baterije. Trajanje baterije bi trebalo da bude bar pola sata duže od maksimalne dužine trajanja zarona. Baterije mogu biti olovne (akumulatorske), litijum-jonske i niklmetalhidrid, mada niko ne garantuje da dalja evolucija neće doneti neke nove vrste. Redom idu najteža, najjeftinija i najkraćeg životnog veka, pa do najlakše, skupe i dugovečne.

DIR konfiguracija podrazumeva da se glava lampe sa sijalicom završava na ruci ronioca i to obavezno sa goodman handle pomagalicom. To praktično znače da glava sa sijalicom leži na nadlanici pričvršćena za dlan metalnim delom tako da nam oslobađa prste i veliki deo dlana za ostale radnje pod vodom. Na taj način dobijamo obe ruke slobodne. Sijalice mogu biti različite jačine. Jačina nije određena, mada se ne prave lampe slabije od 10W, ali mnogo bitnija stvar je da članovi tima imaju lampe iste jačine, da ne bi bespotrebno otežavali komunikaciju. Takođe, lampa bi trebalo biti fiksiranog fokusa, a ne podešavajuća iz malopre navedenog razloga. Kada je nekoristimo glava lampe je zakačena za D ring na desnom oprtaču.

Kabl koji spaja kanister sa sijalicom treba da bude dovoljno dugačak da poveže kanister na desnom boku i sijalicu koja stoji na levoj nadlanici.

Ukratko, to bi bio opis primarne lampe svakog tehničkog ronioca. Takvim pristupom veoma se lako izbegavaju stvari kao što su zaslepljivanje para, gubljenje vremena u trenucima kada su nam obe ruke potrebne ili ispuštanje lampe iz ruke, što dovodi do povećanog stresa ili paničnih reakcija pod vodom.

Sekundarna, rezervna, back-up lampa

Sekundarna, rezervna ili back-up lampa takođe je nophodan deo DIR konfiguracije. Ona je mala, kompaktna, funkcionalna i služi prvenstveno za povratak na površinu u trenucima kada primarna lampa otkaže. U posebnim uslovima takozvana overhead okolina (olupine, pećine, kaverne i sl.), moraju se radi sigurnosti nositi dve ili više rezervnih lampi, koje su zakačene na oprtačima karabinom za D ring. Lako su dostupne i pre nego sto se otkače sa harness-a moraju se uključiti. Na taj način izbegavamo da izgubimo lampu u slučaju da nam ispadne iz ruke. Za rezervne lampe se ne koriste punjive baterije i pre svakog zarona se testira njihova ispravnost.

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.