Peraja

Peraja

Izbor peraja predstavlja najosetljiviju tačku kada je u pitanju razlika između DIR i ostalih ronilaca. Još uvek se vodi velika polemika u vezi modela i funkcionalnosti pojednih proizvođača.

Jetfin
Twinjet

U praksi, a i po preporuci GUE asocijacije, za DIR konfiguraciju najčešće se koriste Scubapro Jetfin peraja. Ona su kratka i pomalo staromodna i teška, ali je njihova velika prednost u silini potiska pri plivanju stilom “frog”. Prednost je i što jedna veličina peraja pokriva nekoliko brojeva stopala. Veoma su se dobro pokazala i za plivanje unazad, što je vrlo bitno u slučajevima kada ronite u pećini, na nekoj olupini ili po nekom muljevitom dnu.

Najnovija istraživanja pokazuju da kod Jetfin peraja najmanje iskorisćenje ima središnji deo lista, tako da se ponovo vodi polemika oko prelaska na Twinjet peraja.

Twinjet peraja su laksa, a imaju isti potisak prilikom plivanja tehnikom “frogkick”. Dakle, na kraju, ovu dilema je ipak stvar ličnog izbora koju možete samo ukoliko napravite dovoljan broj zarona sa jednim i drugim perajima.

Pored nabrojanih peraja, tehnički ronioci sve više koriste i Force Fin peraja, zbog njihovih prednosti u odnosu na ostale.

Forcefin

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.