Ronilačke boce

Ronilačke boce

Ronilačke boce se prema vrsti materijala od koga su napravljene dele na:

  • čelične
  • aluminijumske.

Prva stvar koju je potrebno da znamo u vezi boca je njihova težina. Veoma je bitno pravilno odrediti težinu koju ćemo nositi, kako zbog plovnosti a tako i zbog komfora. U slučaju da ste preopterećeni, moraćete da upumpavate više vazduha u kompenzator plovnosti, odnosno suvo odelo što će vam otežati balansiranje. U slučaju da vam težina tereta koji imate na sebi nije dovoljna da zaronite, moraćete da dodate još tegova na sebe.

U rekreativnom ronjenju se najčešće koriste boce zapremine 10l, 12l i 15l, dok se boce od 18l i 20l vrlo retko koriste. Takođe se u ovoj vrsti ronjenja može koristiti i dvobocnik 2x7l.

Za rekreativno ronjenje se upotrebljava jedna boca sa jednim izvodom. Ukoliko želite malo da povećate sigurnost uzećete bocu sa dva izvoda. Njena prednost je u tome što ukoliko se desi nešto nekom od prvih stepena možete da pređete na drugi prvi stepen, a mana je ta što morate da kupite dodatni prvi stepen, što u prvoj varijanti nije potrebno. Ali jedna boca sa dva izvoda i dalje nema mogucnost razdvajanja sistema za dovođenje vazduha.

Za tehničko ronjenje se isključivo koriste dvobocnici. Najčešće se koriste oni od 2x12l, a ređe 2x15l i 2x18l.

Prednost dvobocnika je u tome što imamo dva izvora vazduha, čiji su izvodi međusobno povezani preko kratke cevi na kojoj se nalazi još jedan ventil (manifold). Zatvaranjem tog ventila se mogu u svakom trenutku dobiti dva totalno nezavisna izvora vazduha. Na svakom izvodu boce se montira komplet prvog stepena sa regulatorom.

Postoje specijalno dizajnirani tegovi koji se pričvršćuju za ploču ili se montiraju između boca.

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.