Maska

Maska

Maska je veoma bitan deo opreme i od njenog pravilnog izbora umnogome zavisi da li ćete se konforno osećati pri zaronu. Nepravilan izbor maske može da dovede do čestih ulazaka vode u nju, a samim tim do osećaja nelagodnosti, pogotovo kod manje iskusnih ronilaca.

Pri izboru maske potrebno je da obratimo pažnju na sledeće:

  • Da ergonomski odgovara obliku lica da bi dobro prianjala za lice. To se proverava na taj način što se maska prisloni na lice , bez navlačenja sigurnosne trake oko glave i udahne na nos. Ako maska stoji na licu i ne spada znači da odgovara.

  • Preporučuje se da maska bude što manjeg volumena, ali ne na račun veličine stakala.

  • Poželjno je da maska bude od crnog silikona da bi se izbegla refleksija svetolosti lampe ili Sunca.

  • Preporučuje se da traka koja masku drži na glavi bude od neoprena, koji je robusniji, otporniji i završava se čičak trakom tako da je podešavanje olakšano. Razlog za ovu preporuku je to što je najslabija tačka maske silikonska guma koja se lako kida.

DIR ronilac po pravilu uvek nosi i rezervnu masku, koju drži u džepu odela. Ona služi da se zaron uspešno završi ukoliko se nešto desi sa primarnom maskom. Za rezervnu masku je bitno da bude što manja, tako da se za ovu svrhu obično koriste low profile ili free dive maske. U nekim asocijacijama u rekreativnom ronjenju se na masku kači disaljka, kojoj u konfiguraciji DIR ronioca nema mesta.

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.