DIR ronilac

DIR ronilac

U narednom tekstu ćemo vam predstaviti konfiguraciju DIR ronioca. Veoma važna stvar je da svi ronioci imaju istu opremu, pa su samim tim familijarni sa njom što utiče na povećanu bezbednost pri ronjenju.

1. Maska, malog volumena, sa crnim silikonom radi onemogućavanja prodora svetlosti sa strane, bez ikakvih mehanizama za vezivanje, obično sa strapom umesto gume, radi zaštite od pucanja ili kidanja.

2. Peraja, JETFIN ili TWINJET u zavisnosti od izbora pogodna za plivanje svim tehnikama koje se koriste u tehničkom ronjenju, bez ikakvih mehanizama za zakopčavanje. Umesto raznih kopči na perajima DIR ronioca se nalaze metalni federi, koji mogu biti oivičeni gumom.

3. Suvo odelo, ukoliko želite da se duže zadržavate pod vodom i da ronite u hladnim uslovima. Takodje služi i kao back up kompenzatora plovnosti. Neophodno je da odelo ima džepove sa strane, koji služe za nošenje raznih stvari koje su vam potrebne, kao na što su spool, bova, wetnotes i rezervna maska. Pododelo biramo u zavisnosti od temperature vode i zadržavanja u njoj.

4. Kapuljača, koja nam je neophodna u hladnoj vodi i čiju debljinu biramo u zavisnosti od temperature vode.

5. Rukavice, koje biramo u zavisnosti od temperature vode u kojoj ronimo. Postoje suve i mokre rukavice. Montiranje suvih rukavica je jednostavno uz pomoć adaptera.

6. Kompenzator plovnosti, koji se sastoji iz tri dela, harness, plate i wing, a podešavamo ga prema svojoj visini i konstituciji.

7. Dvobocnik ili mono boca, koji obavezno imaju po dva izvoda.

8. Primarni regulator (komplet), koji podrazumeva prvi stepen koji se montira na desni izvod boce, drugi stepen i dugo crevo od 2m. Na prvi stepen primarnog regulatora se montira i crevo za kompenzator plovnosti. Ono mora biti dovoljne dužine da ga lako mozete prebaciti sa kompenzatora plovnosti na inflator od suvog odela.

9. Sekudarni regulator (komplet), koji podrazumeva prvi stepen koji se montira na levi izvod boce, kratko crevo i drugi stepen koji na sebi ima traku koja se kači oko glave. Na prvi stepen sekundarnog regulatora se pričvršćuje crevo sa manometrom, kao i crevo za odelo, u slučaju da nemamo argonsku bocu.

10. Argonska boca, stoji sa leve strane zakacena za plocu, nosi gas kojim se napumpava suvo odelo.

11. Lampa (primarna), kanister tipa, obavezno sa goodman handle glavom. To podrazumeva da je baterija u kanisteru valjkastog oblika, pričvršćuje se na desnu stranu konfiguracije za pojas pomoću šnale, dok glava lampe sa sijalicom stoji pričvršćena na ruci, takozvanom goodman handle, pomagalicom, koja drži lampu na nadlanici i oslobadja ruku za sve vrste manipulacije prstima i dlanom.

12. Pomoćna lampa (back-up lampa), zakacena za jedan ili oba oprtača sa jedne strane D ringom a sa druge gumicom, lako dostupna.

13. Tegovi, koji se mogu nalaziti na boci, na ploči ili oko struka.

14. Manometar, lako čitljiv, bez zaštitnih guma, na crevu dužine 56cm za monobocu i 52cm za dvobocnik.Vezuje se karabinom za D ring na levoj strani opasača.

15. Rezervna maska, obavezno malog volumena radi lakšeg transporta u džepu suvog odela.

16. Nož, mali i kompaktan, stoji u futroli na pojasu na stomaku. Pristupačan je i levoj i desnoj ruci. Ne sme imati mehanizme ili bilo koji oblik vezivanja.

17. Safety spool, ima više namena. Na otvorenoj vodi nosimo ga obično vezanog za deko bovu i zajedno sa njom služi za improvizovanje deko platformi. U pećini ne nosimo bovu, a safety spool služi za tzv "jump"-ove.

18. Tajmer, meri dubinu i vreme, potreban da bi se na svakom zaronu uspešno pratio plan ronjenja.

19. Tablice (Deco tablice), izradjuju se pre zarona i po njima se roni.

20. Kompas, služi za orjentaciju pod vodom.

21. Džepovi, služe za nošenje razne dodatne opreme.

22. Pee-valve, u kombinaciji sa specijalnim kondomom služi za vršenje male nužde tokom dugih zarona.

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.