Kompenzator plovnosti

Kompenzator plovnosti

Kompenzator plovnosti služi za postizanje neutralne plovnosti prilikom ronjenja, regulisanje brzine urona i izrona kao i za održavanje na površini vode pre i posle zarona. U DIR konfiguraciji se koriste kompenzatori plovnosti sastavljeni iz 3 dela i to: oprtača sa dodatnom opremom (harness), ploče (backplate) i krila (wing).

Oprtači (harness)

Harness se izrađuje od upletene najlonske trake iz jednog dela, koja na sebi nema brzo oslobađajuće šnale i slične stvari koje mogu narušiti njenu kompaktnost i jačinu. Ova traka prolazi kroz gornje otvore na ploči, formirajući oprtače koji idu preko ramena, pa kroz donje otvore na ploči, da bi se završila kao opasač oko struka na čijem kraju stoji šnala. Kroz donji deo ploče se provlači još jedna kraća traka koja povezuje "backplate" na leđima i opasač, prolazeći između nogu ronioca.

Na harness-u postoji pet D-ringova, po jedan na svakom oprtaču u visini grudi, jedan sa leve strane pojasanog dela koji služi za vezivanje manometarskog creva i po jedan na međunožnom delu sa prednje i zadnje strane.

D-ringovi na oprtačima imaju višestruku namenu. Za njih se kače: primani regulator, primarna lampa, sekundarna lampa i stage boce. Za prednji D-ring na medjunožnom delu vezuje se se skuter, dok se na zadnjem nosi reel ili stage boca. Nož je pričvršćen za prednji deo opasača tako da je lako dostupan i levoj i desnoj ruci. On stoji u otvorenoj futroli, znači da nema nikakvih mehanizama, niti bilo čega drugog što bi moglo da zaustavi njegovo izvlačenje. Sekundarne (back up) lampe stoje okačene na oprtačima sa leve i desne strane. Jedan kraj lampe je zakačen karabinom za D ring, dok je samo telo lampe pričvršćeno gumicom za pojas oprtača.

Ploča (backplate)

Backplate se pravi od čelika ili aluminijuma. Ukoliko se pravi od čelika, onda nam istovremeno služi i kao teg, pošto u tom slučaju ima značajnu težinu, od 2-6 kg. Dimenzije su mu standardizovane na 38cm x 25cm.

Na uzdužnoj osi ploče, postoji žljeb na kome se nalaze četiri otvora koja služe za vezivanje strap-ova (trake kojima se kompenzator plovnosti vezuje za bocu) za monobocu, i dva otvora za prolaz vijaka kojima se pričvršćuje dvobocnik. Ovaj žljeb može poslužiti i kao ležište za teg, ukoliko nam je potreban. Na svakoj ploči obavezno postoje otvori za provlačenje harness-a, a u zavisnosti od proizvodjača mogu postojati i dodatni otvori od kojih su standardna samo dva otvora na levoj stani ploče, na rastojanju od oko 20cm, koji služe za kačenje argonske boce na ceo komplet. Dodatak ploči predstavlja džep koji se montira sa prednje strane ploče i služi za držanje bove.

Krilo (wing)

Krilo ili wing je jedan deo kompenzatora plovnosti koji se koristi za uspostavljanje ravnoteže, odnosno balansa pod vodom. Preko mehura koji je napravljen od vodonepropusnog materijala, deblje gume, stoji zaštitni sloj, koji je obično napravljen od cordura materijala. Cordura štiti mehur od spoljašnjih faktora, dovoljno je gladak da ne stvara otpor pod vodom, a ipak dovoljno jak da bude otporan na cepanje ili probijanje. Na wing-u za dvobocnik postoje dva otvora kroz koje prolaze vijci, dok kod wing-a za monobocu pored dva otvora za vijke preko kojih se može montirati adapter postoje i otvori za strap-ove. Pomoću adaptera je moguće montirati krilo za dvobocnik na monobocu.

Glavni ventil se nalazi na gornjoj strani krila i na njega se montira „naborano crevo". Kod krila za monobocu, ovo crevo je malo pomereno u levu stranu, dok se kod krila za dvobocnike, nalazi na sredini. Razlika je u mestu na kome boca, odnosno boce prijanjaju uz krilo. Kod monoboce prijanjanje je po sredini pa je logično da ventil stoji sa strane, dok je kod dvobocnika sredina slobodna, tako da tu može da stoji ventil.

Naborano crevo se završava mehanizmom, koji nazivamo inflator. Inflator je povezan inflatornim crevom sa prvim stepenom regulatora i preko njega se upumpava vazduh iz boce u krilo. Na samom inflatoru se nalazi dugme za ispuštanje vazduha iz krila, kao i usnik za oralno naduvavanje krila. Na zadnjem delu krila, postoji sigurnosni ventil za brzo pražnjenje vazduha. On se koristi u slučaju da niste u mogućnosti da ispumpate vazduh pomoću gornjeg, glavnog ispusnog ventila. Takođe, u slučaju prepumpavanja krila, sigurnosni ventil ispušta sav višak vazduha, koji je upumpan preko gornje granice koju krilo može da primi.

U zavisnosti od proizvodjača, na tržištu se nalaze razni modeli krila. Ona su obicno O (Ring) ili U dizajna, mada neki proizvođači odlaze i u drugu krajnost. Neki od tih su proizvođači univerzalnih krila za mono bocu i dvobocnik, zatim proizvođači takozvanih "bungee" krila, koji svoja ekstremno velika krila redukuju, uz pomoć elastičnih traka (bungee) koje smanjuju veličinu krila, a koje se punjenjem krila šire.

Takvo krilo, kada je skupljeno ima mnogo veću neravnu površinu, a samim tim i veći otpor u vodi pri ronjenju. Ako slučajno dođe do probijanja krila, ne postoji način da zadržite vazduh u njemu, a praksa je pokazala da tolika količina vazduha u krilu nikad neće biti potrebna.

Kompenzator plovnosti se montira na dvobocnik na sledeći način. Na spojnicama za dvobocnik nalaze se vijci koji prolaze kroz standardizovane otvore na krilu, a zatim i kroz otvore na ploči.

Montiranje na monobocu se vrši se uz pomoć strap-ova, koji se provlače kroz postojeće otvore i stežu oko boce ili uz pomoć adaptera koji se vezuje za ploču vijcima a na njemu se nalaze otvori za strap-ove koji ga povezuju sa bocom.

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.