Tara, Serbia 2011

Tara, Serbia 2011

Ove godine odlučili smo da malo više vremena posvetimo ronjenju u našoj zemlji. Definitivno najbolja i najlepša lokacija u Srbiji jeste Zaovinsko jezero, udaljeno tačno 200 km od Beograda ili oko 3 i po časa vožnje. Zaovinsko jezero se nalazi na Tari, jednoj od najlepših planina kod nas. O lepotama Tare izlišno je pričati, bolje je samo uživati u slikama.

Zaovinsko jezero se nalazi, pri najvišem vodostaju, na nadmorskoj visini od 881.5 metara nadmorske visine. Maksimalna dubina mu je oko 110 metara kada je jezero puno i jos uvek je nedovoljno istraženo za ronjenje. Manje-više klubovi rone na nekoliko lokacija: brana, potopljeno selo, šuma ili stari put.

Nakon dolaska u naše novo boravište za narednih 8 dana, raspakovali smo se i počeli da planiramo naredne dane.

Krenuli smo sa ronjenjem u skoro punom jezeru i bili smo oduševljeni vidljivošću koja je dostizala i do 20 metara. Početnički, intro ali i mnogo ozbiljniji zaroni su se samo smenjivali.

Maksimalno smo koristili svaki slobodan trenutak za planinarenje i uživanje u čarima predela u kom smo boravili.

Pripreme, snimanja, mapiranja terena svi su shvatili ozbiljno.

Iskusniji su uvek išli prvi, a za njima i drugi koji su pokazali zavidan napredak na samim zaronima.

Pod vodom zabava, slikanja i još po nešto nađeno.

Kupanje u jezeru je bio deo svakodnevnog opuštanja.

Poseban doživljaj je odlazak noću na "pustu" livadu na posmatranje zvezda.

Veliki broj zarona smo obavili na lokaciji poznatoj kao "brana". Pored toga sto ima najbolji pristup za automobile, to je najdublja lokacija na jezeru iz razloga što se nalazi pored glavne brane Spajići. Od samog ulaza po kursu 0 na razdaljini od pedesetak metara nalazi se "ostrvo". Ostrvo je stena koja se izdiže skoro do nivoa vode kada je jezero puno. Kada nivo vode opadne stena se vidi, može da se otpliva do nje. Taj kurs 0 , odnosno pravac "ulaz-ostrvo" je linija od koje počinje strmoglavi spust na više od 100 metara sa leve strane dok sa desne se nalazi "plato" sa prosečnom dubinom od oko 18 metara. To ovu lokaciju čini idealnom kako za OWD zarone tako i za one koji vole dubinu. Ceo klif sa leve strane je prekriven školjkama koje doprinose prečišćavanju vode. One su u mnogome zaslužne za dobru vidljivost. Danima smo razgledali zid, tražili klenove i pastrmke sa leve strane i vežbali kompas i orijentaciju sa desne strane. Još jedna odlika ovog jezera je samo jedna termoklima koja je na nekih 5 metara dubine. Temperatura gornjeg sloja vode je 25°C, dok je temperatura donjeg sloja 14°C i ta temperatura se zadržava i na većim dubinama.

Najvažnije od svega je da su svi bili srećni i zadovoljni, što zbog lepote jezera, što zbog obavljenih zadataka.

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.