Y40, Padova, Italy 2017

Y40, Padova, Italy 2017

Najdublji bazen na svetu i kaprićoza s artičokom

Dan pred polazak

16:00

Ključ uspešnog putovanja leži u dobroj organizaciji, zato je važno unapred isplanirati sve detalje. Ugovori vreme polaska I veličinu kofera sa saputnicima. Spakuj samo neophodne stvari, opremu za ronjenje, odeću I sredstva za ličnu higijenu. Pripremi lagani obrok za put I lezi na spavanje na vreme kako bi tokom puta bio odmoran.

22:00

Uzbuđenje pred put te drži budnim? To je O.K. Još je rano za spavanje, možda možeš još nešto korisno da uradiš pred put. Na primer, nadji na netu neki dobar recept za obrok na putu, ne moraš uvek sendvič da jedeš. Napravi fantastičnu užinu.

Dan 1.

00:01

Fantastična užina I ne izgleda baš fantastično, nema veze, verovatno je jestiva. I dalje ti se ne spava? Nema problema, uključi TV to uvek pomogne, 5 sati sna je verovatno sasvim dovoljno.

03:12

Zašto do sada nisi gledao Grey’s anatomy? Ova 240. epizoda, 23. sezone je bas kul. 2 sata sna je verovatno sasvim dovoljno.

06:00 dogovoreno vreme polaska

Najbolje je da te probudi zvono telefona :“Tu sam za pola sata!” Ustani, I shvati o čemu se radi. Pokupi sve stvari, sipaj pola litre kafe u flašu, 13 puta proveri da li je sve ugašeno u kući (osim frižidera, frižideru veruješ da neće praviti gluposti), 17 puta proveri da li si poneo pare i pasoš. Izadji iz kuće. Vrati se po nefantastičnu užinu. Izadji iz kuće. Vrati se po peraja. Izadji iz kuće.

08:30

Kada su svi saputnici tu, a gepek prepakovan 3 puta kako bi sve lepo stalo, vreme je da se izadje iz Beograda.

08:50

Sad si konačno budan, Autoput i nista više izmedju tebe i Padove. Pusti „Highway to hell“. Uživaj!

12:00

Zašto smo bre već sat vremena na granici?! Šta rade bre oni tamo?! Jel ima tamo nekoga uopšte?! Šta je bre sad ovo?!

12:30

Kada si (konačno) prešao granicu, neka te zaustavi policija da ti pregleda gepek. Izvadi sve iz gepeka. Objasni panduru povod svog putovanja, sada zna da ideš da roniš. Kada nadje pljuge u tvom rancu i našali se sa tvojim saputnicima kako nečeš moći da zaroniš više od 5 metara, opsuj ga u sebi i zakuni se da ćeš moći.

12:40

Nastavi putovanje, nemoj da zaspiš

13:40

Nefantastična užina je nejestiva. Nemoj da zaspiš

16:40

Nemoj da zaspiš, divi se asfaltu na autoputu koji spontano postaje sve bolji što si dalje od kuće.

19:30

KONAČNO! Tu si, stigao si. Sporazumi se sa recepcionerom, neka ti da ključ sobe, udji u sobu. Vrati se kod recepcionera neka ti da novu sobu, jer u ovoj već ima nekoga. Raspitaj se da li je ostatak tvoje grupe već doputovao, počni da se raspituješ gde da nadješ hranu, neko će ti precizno objasniti kako da stigneš do najbliže picerije. Organizuj i sačekaj previše ljudi da odete svi zajedno. Promašite najbližu piceriju.

20:50

Nadjite drugu piceriju i od 50 vrsti pica koje nude uzmite kaprićozu. Osmotrite svoju kaprićozu i zaključite da je na njoj kupus. Skinite kupus sa pice i izgladnelo nasrnite svako na svoje još uvek vrelo parče. Proći će vlasnik picerije da vam kaže :“Aspetta 5 minuti”. Ignoriši savet, spali sopstveni jezik. Još si gladan? Osmotri onaj kupus, neka ti neko kaže da je artičoka. Probaj kupus. Nije loš kupus.

23:00

Zaspi k’o dupe.

Dan 2.

08:00

Probudi se odmoran i veseo, idi na doručak. Zašto služe tortu za doručak? Gde su jaja I slanina? Šta je bre ovo? Pomisli na nefantastičnu užinu od juče. Uzmi tortu za doručak.

09:00

Još imate vremena pre svog termina na bazenu, zašto ne biste otišli u šoping. Uzmi 2 stvari koje ti trebaju. Dok čekaš ostale da završe uzmi još 7 stvari koje ti ne trebaju. Krenite na bazen.

11:00

Divi se bazenu spolja. Divi se holu bazena, divi se recepciji i gift shop-u bazena. Divi se staklenom hodniku koji vodi do svlačionica KROZ BAZEN!!! Divi se svlačionici, dnu bazena i toploj vodi u njemu. Zaroni na 5 metara. Zaroni na 8 metara, Zaroni na 10, 12. Seti se Pandura sa granice. Opsuj ga u sebi i nasmej se. Istraži šta sve ima na dubini od 10 metara u bazenu. Nadji parče trave sa klupicama i stolom sa sve cvećem na njemu, nadji veštačke pećine u koje ne smeš da udješ. Nadji statuu bogorodice i kaži svima da ti se ukazala gospa pod vodom. Doplivaj do dela bazena koji je dubok 40 metara, pogledaj dole i divi se dubini. Zaroni... Izroni. Divi se nedostižnoj dubini...

13:30

Kad završiš sa divljenjem tuševima, sedi u stakleni hodnik i posmatraj druge ronioce. Počni odmah da im zavidiš što su sa te strane stakla. Reši da dodješ sutra ponovo.

19:00

Do sada si živeo od adrenalina, sada ti krče creva. Kupite još pice sa kupusom... i pivo.

Dok piješ pivo i još se ložiš da si strava ronilac odgledaj dokumentarac o ronjenju. Shvati da si beda. Sanjaj vodu.

Dan 3.

07:30

Počni da misliš na bazen čim otvoriš oči, seti se svega što nisi uradio juče.

13:30

Uradi sve što nisi juče, sedi na klupicu, proroni ispod stola, prekrsti se ispred gospe i pogledaj malo bolje kako pećina izgleda iznutra (I dalje ne smeš da udješ).

Fokusiraj se na nedostižnu dubinu. Reci sebi da 12 metara nije sve što ti možeš, seti se pandura sa granice još jednom... Zaroni na 15. Reci sebi da si car i zaroni opet, idi do 20. Dok si još pod utiskom počni da praviš plan kako da se doseliš ovde.

17:00

Ponovo ti krče creva. Idi u centar Padove. Nauči još nešto o Italijanima, osim što jedu tortu za doručak, ne rade od 4 do 6. Sačekaj još sat vremena da se prvi restoran otvori , iskoristi vreme da vidiš Padovu gladnim očima. Razgledaj palate i crkve dok misliš na kaprićozu, razgledaj trgove, tanke zgrade na njima, palme i cveće dok misliš na artičoku. Uživaj u pogledu na kanal i razne rustične mašine koje kontrolišu njegov tok dok misliš na masno ćebe.

18:20

Kaprićoza s artičokom.

20:30

Sad si odronio svoje, vreme je za zezanje. Nabavi još piva, Sumiraj utiske, odgledaj još jedan film o ronjenju. Danas si manja beda nego juče. Uživaj u trenutku.

Dan 4.

11:00

Danas imaš vremena da vidiš Veneciju, kreni okolnim putevima umesto autoputem. Duže traje ali doživećeš komadić Italije. Ogromne vinograde, sa starim vilama koje vidiš u daljini, matore Luidjije koji sede i puše ispred kuće i male Luidjije koji igraju fudbal na livadi.

12:00

Parkiraj se izvan grada i produži pešaka. Sad počni da gledaš na sve strane. Od table na mostu koji vodi ka gradu, na koju slučajni prolaznici već godinama lepe žvake, do Trga svetog Marka u svoj svojoj veličanstvenosti nećeš videti dosadan ili nezanimljiv detalj. Povremeno od broja turista nećeš videti ništa, ali ako skreneš u neku sporednu ulicu možeš da naletiš na prolaze u kojima ne možeš da raširiš ruke, kanale kojima prolaze beskonačne kolone gondola sa gondolijerima koji gledaju u svoje telefone. Naićićeš i na bezbrojne male trgove, još manje mostove i izloge prepune maski i kostima.

14:00

Ponovo si gladan, zakuni se da nećeš jesti kaprićozu s artičokom, ne danas! Provedi 45 minuta tražeći restoran u kome ima mesta. Smesti se pored dve barokne gospodje koje jedu hamburgere.

15:00

LAZANJA s artičokom

15:30

Nastavi da hodaš.

21:00

Vrati se u hotel. Još jedna bleja, još jedna pica, još jedno pivo, još samo jedno veče. Napravi grupni selfi, pevaj i pričaj viceve. Sutra kada kreneš kući možeš tužno da gledaš kroz prozor kola i preživiš sve još jednom.

Sada znaš nešto novo o sebi. Možeš da zaroniš do 20 metara i u stvari skroz voliš artičoku.

Mina Simić

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.