Zamena baterije na ronilačkom računaru UWATEC Aladin Pro

Zamena baterije na ronilačkom računaru UWATEC Aladin Pro

Kao što je svima u ronilačkom svetu poznato, nije predviđeno da se baterija na Uwatec Aladin Pro računaru samostalno menja, već je neophodno poslati računar u fabriku da bi se uradila zamena, a to zahteva dosta uloženog vremena i novca. Došli smo na ideju da sami pokušamo da zamenimo bateriju. Pomoć smo potražili u neiscrpnom izvoru informacija-internetu. Naš trud je urodio plodom i uspešno smo zamenili bateriju. Aladina Pro sa novom baterijom smo kasnije uspešno testirali i na dubini od 60m, bez ikakavih problema. Novostečeno znanje ćemo rado podeliti sa vama u obliku jednog uputstva u kome smo ceo tok zamene propratili fotografijama sa odgovarajućim objašnjenjima.


Za zamenu baterije potreban je sledeći materijal:

  • Skalpeli (jedan mali i jedan veliki)
  • Plastične folije (za lakše izvlačenje štampane ploče)
  • Šrafciger (mali pljosnati)
  • Lemilica
  • Silikonsko ulje možemo koristiti kao zamenu za tečni vazelin
  • Baterija 3.6V
  • Posuda za tečni vazelin
  • Pinceta
  • Superlepak

Bateriju od 3,6V smo kupili u prodavnici elektro opreme, a parafinsko ulje smo kupili u apoteci. Ostatak materijala može se lako nabaviti, ukoliko ga već nemate u svojoj kući.

Postupak zamene

Kućište ronilačkog računara Aladin Pro je napravljeno od dva plastična segmenta međusobno spojenim običnim lepkom koji je otporan na vodu. Da bi odvojili plastični poklopac kućišta koji se nalazi sa donje strane potrebno je lagano proći skalpelom kroz zalepljene žljebove. Gornji, glavni deo, u čijem sastavu se nalazi kompletan elektronski deo računara je zadihtovan gumenom membranom. Ona je hermeticki zatvorena ali ne i zalepljena tako da je možemo otvoriti sa malim tankim skalpelom. Ovo je potrebno uraditi veoma pažljivo da ne bi došlo do oštećenja oboda gume koje je fino profilisan da upadne u žleb na kušištu i da zadihtuje računar bez ikakvog lepljenja.

Otvaranje Aladin Pro ronilačkog računara

Kada smo otvorili računar primećujemo da se u njemu nalazi gusta tečnost, tečni vazelin, supstanca koja je nestišljiva na visokim pritiscima i koja u isto vreme nije ni provodnik struje. Sledeći korak je istakanje tečnog vazelina u neku posudu, kako bi nam baterija, koja je mekim lemom pričvršćena na računar, postala dostupna za zamenu.

Istakanje tečnog vazelina

Na početku bitno je znati da je sama štampana ploča računara zalemljena za kontakte na kučištu Aladin Pro ronilačkog računara, te da štampanu ploču ne možete skroz izvući ukoliko ne želite da prekinete žice kojim je štampana ploča povezana za kontakte. Izvlači se taman koliko je dovoljno da bi se zamenila baterija. Zatim se pristupa procesu zamene baterije. Baterija je lemom spojena sa štampanom pločom u tri tačke. Potrebno je odlemiti ta tri mesta i promeniti bateriju.

Zamena baterije

Nakon zamene baterije na ekranu računara se pojavljuje poruka o grešci, ERROR. Taj problem se lako rešava bilo kojom baterijom od približno 3V. U ovom slučaju je iskorišćena baterija iz matične ploče desktop računara, a ustanovili smo da se za resetovanje može iskoristiti i stara, promenjena baterija. Resetovanje se vrši tako što dodatnu bateriju povežemo na način prikazan na slici. Plus se vezuje na donji levi kontakt, a minus na gornji desni (vidi sliku). Potrebno je nekoliko sekundi da se Aladin Pro resetuje.

Resetovanje ERROR poruke

Sada smo došli do težeg dela ova naše operacije, vraćanje računara u prvobitno stanje.

Resetovan računar je zatim potrebno potopiti u posudu koja je prethodno napunjena silikonskim uljem i ostaviti ga tako da stoji celu noć. Ovo se radi kao preventivno, da bi eventualno neki zaostali mehurić vazduha izašao na pravu stranu. Neophodno je dobro namestiti gumenu membranu čije su ivice fino obrađene i savršeno naležu u plastični žljeb na obodu kućišta. Ne treba da brinete ukoliko se od malo veće količine ulja naduje prstenasti deo membrane. Potrebno je zatim obrisati računar i lagano nekoliko puta pritisnuti membranu da bi se proverilo da li negde curi ulje. Pri vraćanju plastičnog poklopca na glavni deo računara potrebno je na spojeve staviti vodootporni lepak. Vaš Aladin je sada kao nov spreman za novih nekoliko stotina zarona.

Alfa diving team će nastaviti sa radom na ovim i sličnim unapređenjima postojeće opreme, a ukoliko uradimo još nešto interesantno, rado ćemo to podeliti sa vama.

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.