Lumen LED by Alfa Diving Team

Lumen LED by Alfa Diving Team

Ukoliko neko želi da prepravi svoju lampu, a elektronika mu nije baš jača strana, slobodno nek se javi, pomoći ćemo mu da od svoje stare lampe napravi "novu", po svojoj želji. Uz minimalna ulaganja konačno ćete dobiti onu pravu količinu svetlosti, koja je želja svakog ronioca.

Poznavajući malo elektroniku, a prateći nove trendove u izradi ronilačkih lampi i dodir sa led tehnologijom, došli smo na ideju da pokušamo da malom prepravkom, unesemo mnogo radosti u naše stare lampe koje se možda više i ne koriste. Pogledavši sajtove renomiranih proizvođača ronilačke opreme i videvši nove modele starih lampi, odnosno modele starih sa ugrađenom Led diodom, počeli smo da se interesujemo da li naše lampe koje smo svojevremeno kupili za dvadesetak evra po komadu, mogu da poprime slične, iste ili još bolje karakteristike od novih, skupih lampi, čija cena ide i do 250e. Led tehnologija je u svetu doživela bum, najviše zahvaljujući uštedi u potrošnji električne energije.

Uzeli smo staru Lumen X6, dve Led sijalice od po 1W, sočiva za njih, malo žice i lemilicu.

Potreban je sledeći materijal:

  • Stara funkcionalna Lumen X6 lampa
  • 6 baterija C ili R14 klase
  • 2 led lampice jačine 1W
  • 2 sočiva sa 18° (tip Luxeon rebel star)
  • Hladnjak skinut sa bilo koje matične ploče, ili neki slični
  • Žica
  • Lemilica
  • Turpija za metal
  • Tri šrafa (sa kućišta kompjutera)

Pre nego što smo kupili lampice pogledali smo šta imamo od materijala. Led lampe su jako specifične. Kod običnih lampi koliko struje dovedete, one će svetleti jače ili slabije . Led lampe neće ni svetleti ukoliko im ne dovedete dovoljno napona potrebnog za rad. Kod nje se ne javlja pad intenziteta svetla, jer ako nema dovoljan napon, ona uopšte neće raditi. Krenuli smo od inicijalnog napona koji imamo u lampi. Šest punjivih baterija C klase vezanih redno daje napon od 6 x 1.2V, dakle u startu imamo gotov napon jačine 7.2V.

Teoretski možete kombinovati bilo koje sijalice, slabije ili jače, ali mi smo izabrali najprostiju, našli smo sijalice koje rade na 3.6V. Vezujući dve redno dobiili smo potrebnih 7.2V za pokretanje dioda. Ukoliko baterije nisu punjive nego alkalne imaćemo 6 X 1.5V ili 9V, što je opet i više nego dovoljno za pokretanje 7.2V dioda. To je idealan balans jačine i potrošnje. Možete staviti i jednu diodu. Na taj način dobićete lampu sa slabijim svetlom koja svetli ceo dan. Sledeći problem koji smo morali da rešimo je grejanje dioda. Temperatura ne sme da pređe 60°C da diode ne bi pregorele.

Hladnjak, LED diode, sočiva 18°.

Skinuli smo hladnjak sa neke stare matične ploče koju smo našli u kući i isekli ga tako da može jedva da stane u lampu (da se blagim pritiskom zaglavi). Nekoliko lemova, par rupica za šrafove malo lepka na sočiva i diode su pričvršćene za hladnjak. Najbolje od svega je što ne radite nikakve fizičke promene na lampi tako da ukoliko vam se ne svidi rezultat vašeg rada, uvek možete vratiti "dobru staru" sijalicu nazad. Sve u svemu, moguće je da za malo para dobijate svetlo o kakvom ste maštali gledajući lampe od par stotina eura. Testirajući lampe došli smo do podatka da Led pored toga što jače svetli, što vidimo iz priloženog, dobijamo za iste pare (baterije) i do 3 puta manju potrošnju.

Obična levo, LED desno.
LED levo, obična sijalica desno.

Ovakve operacije možete uraditi i na drugim ručnim lampama.

U vreme pisanja ovog teksta, desio mi se jedan peh a to je da moja Diverite kanister lampa Hid10W, ostala bez Hid10W. U prevodu sijalica mi je pregorela. Nova sijalica košta oko 100 eura, a još i treba malo više vremena da stigne. Posle uspešnog modifikovanja Lumen-a, palo mi je na pamet da menjam i moju kanister lampu, pa eto sticajem okolnosti ukazala se prilika i pre nego što sam se nadao. Ista meta isto odstojanje.

Otvorio sam kućište za lampu i unutra našao elektroniku, aluminijumski reflektor, komade žice i staklo. I na moju veliku radost, sa druge strane aluminijumskog reflektora već je bio izdubljen žleb za jedan deo elektronike. Srećom taj žleb je gotovo idealnih dimenzija za Led 3X3W diodu.

Nekako se sve posle samo uklapalo, Led, sočiva 10 stepeni, drajver sa donje strane, ponovo malo lemljenja i lampa je gotova.

U uporednim testovima, pokazala je malo bolje rezultate od Hid10W, uz malo manji fokus, ali i neuporedivo veću izdržljivost baterije, neverovatnih 10-12h bez gubitka na jačini svetlosti. Takođe se pokazala i kao mnogo pogodnija za snimanje.

Odraz HID lampe
Odraz LED lampe

Alfa diving team će nastaviti sa radom na ovim i sličnim unapređenjima postojeće opreme, a ukoliko uradimo još nešto interesantno, rado ćemo to podeliti sa vama.

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.