TECHNICAL DIVING - Tehničko ronjenje - Tec Diving

Tehničko ronjenje - Technical Diving - Tec Diving

Da li si nekada razmišljao o granicama rekreativnog ronjenja? Zašto su postavljene? Šta se dešava iza njih? Ko su ti ljudi koji ih prelaze? Zašto to čine? Na mnoga pitanja postoje odgovori samo ih treba potražiti na pravom mestu.

Rekreativno ronjenje je savršeno bezbedna aktivnost kojom može da se bavi 99% svetske populacije. U rekreativnom ronjenju možemo naći svoj mir. Takođe možemo izabrati aktivnost koja nam se najviše sviđa kao na primer: podvodna fotografija ili potopljeni brodovi a možda volimo i podvodnu navigaciju. No, tokom napredovanja u takozvanim rekreativnim kategorijama susrešćemo se sa sve većim brojem ograničenja koja nas okružuju. Maksimalna dubina, maksimalno vreme zarona bez ulaska u dekompresiju, direktan pristup površini, vizuelni kontakt sa spoljašnjom svetlosti, jedan gas koji dišemo, ronjenje u paru ...

ŠTA JE TEHNIČKO RONJENJE?

Kao što je očigledno svi ti limiti mogu biti probijeni a na koji način želimo to da uradimo je na nama. Najbolji i najbezbedniji način za probijanje takvih limita je ulazak u Tehničko ronjenje. Evolucijom ronjenja kako rekreativnog tako i tehničkog došli smo u situaciju da i prelazak zamišljene “krivulje sigurnosti” iako nosi određeni rizik, može biti bezbedan. Konstantnom edukacijom, upoznavanjem i treningom prelazak na tehničko ronjenje može otvoriti mnoge nove vidike.

KAKO DA POČNEM SA TEHNIČKIM RONJENJEM?

Iskorakom u tehničko ronjenje koje počinje kursom “Decompression techniques” otvarate sebi mnoga vrata za napredovanje a naravno i za zadovoljavanje sopstvenih potreba. Istraživanje nepoznatog, mesti i objekti kojima pristup imaju samo pojedinci dovoljan su razlog za ulazak u taj svet. Edukaciju možete nastaviti u mnogo pravaca a neki od njih su: ronjenje sa mešavinama, ronjenje u pećinama, ronjenje u olupinama, ronjenje na velikim dubinama, ronjenje sa ribriderom.

DA LI JE TO BEZBEDNO?

Tehničko ronjenje je savršeno bezbedno ukoliko se i znanje i iskustvo usvajaju određenim tempom koji prate jedan drugog. Tehničko ronjenje je usko povezano sa hiperbaričnom medicinom koja iz dana u dan beleži nove rezultate na svim poljima istraživanja. Baš iz tog razloga koristi se princip sistematskog napredovanja povezan sa konstantnom edukacijom na svim poljima vezanim za tehničko ronjenje.

ŠTA MI JE POTREBNO OD OPREME?

Da bi ronjenje bilo što bezbednije za početak je potrebno da učinimo male izmene na opremi koju koristimo. Te korekcije su personalne, što znači da je poželjno imati svoju ličnu opremu. Nije neophodno posedovati svu opremu odmah. Gore pomenuti princip sistematskog napredovanja nam nalaže da sve promene idu postupno uz navikavanje i vežbanje.

DA LI MOGU DA RONIM I REKREATIVNO I TEHNIČKO RONJENJE?

Naravno. Iskorakom u tehničko ronjenje samo ćeš unaprediti svoje veštine a njih ćeš moći uspešno da koristiš i kod jednog i kod drugog vida ronjenja. Takođe oprema koju koristiš u tehničkom ronjenju može se koristiti i u rekreativnom.

Uživajte!!!

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.