FREEDIVING - Ronjenje na dah

FREEDIVING - Ronjenje na dah

ZAŠTO RONITI NA DAH?

Zašto biste želeli da zadržavate dah dok Vam telo vrišti za vazduhom, kada možete jednostavno staviti bocu sa vazduhom na leđa i ići gde želite?

Ronjenje na dah nije uopšte takvo. Ronioci na dah kada izrone na površinu, ne izgledaju kao da se dave nego većinu puta izlaze na površinu sa osmehom na licima. A zašto izlaze sa osmehom? Ovo je teško objasniti nekome ko to nije probao. Osećaj dok klizite kroz vodu, tišina i vodeno prostranstvo oko Vas, osećaj kao da ste neko vodeno biće i skoro da možete da osetite svoje vodeno poreklo, i sve to iskusite u taj minut ili dva koliko provedete pod vodom, e to je razlog zašto izlaze sa osmehom.

DA LI JE OVO AKTIVNOST ZA MENE?

Ovo je aktivnost za svakoga ko se oseća prijatno po vodom, čak i ako nije odličan plivač, razlog za ovo je taj što freediving nije neprirodna aktivnost za sisare. Kao I pre stotine miliona godina kada uslovi na kopnu nisu bili pogodni za život svi smo živeli u vodi. Naša tela se još sećaju da su pre dugo vremena bila pod vodom i naša tela još uvek prepoznaju taj prekidač u telu kada zaronimo i u hladnoj vodi aktiviraju mammalian dive reflex. Ovo omogućava da se adaptiramo jako brzo na podvodne uslove i na podvodni pritisak i nedostatak kiseonika. U novije vreme naši preci su koristili ovo da bi skupljali hranu iz mora.

DA LI JE OPASNO?

To je sledeće pitanje koje se postavlja. Nije ako partite sva uputstva I zato se uvek preporučuje da se počne profesionalnim kursom. Ovo nas ne ući samo o opasnostima nedostatka kiseonika ili kako da se spase ronilac nego i kako da predupredimo nevolje.

Ne samo da ronjenje na dah nije opasna aktivnost nego promoviše i zdraviji stil života, a tehnike disanja koje ćete naučiti na kursu freediver će Vam pomoći I u svakodnevnom životu posebno kada iskusite stresne situacije.

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi obuke, ekskurzija ili ronilačke opreme, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Hvala na upitu. Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.